Chromateren

Chromateren is een zeer hoogwaardige voorbehandeling op aluminium en zink. Deze voorbehandeling passen wij toe op producten, die we daarna van een laklaag voorzien of op producten die u na onze behandeling zelf voorziet van een laksysteem. Door gebruik te maken van hoogstaande chromaatsystemen kan dit voorbehandelingssysteem zelfs als stand-alonesysteem gebruikt worden.

Wat is chromateren?
Bij chromateren brengen wij een conversielaag aan op het product. Deze conversielaag zorgt ervoor dat de hechting van een aan te brengen laksysteem en de corrosieweerstand enorm verbeteren. Ook wordt deze (voor)behandeling toegepast als stand-alonebehandeling, waarbij de aangebrachte chromaatlaag de corrosieweerstand van uw product aanzienlijk verbetert.

Keuze
We kunnen gebruik maken van een chroom 3-behandeling of een chroom 6-behandeling. De eerste wordt ‘groen chromateren’ genoemd en de laatste ‘geel chromateren’. Chroom 6 heeft kwalitatief uitmuntende eigenschappen op het vlak van corrosie, weerstand en hechting. Chroom 3 heeft deze eigenschappen ook, maar heeft daarbij een minder nadelige invloed op arbo- en milieugebied. Een echt ‘groen’ systeem dus.

Veco maakt gebruik van het SurTec 650-systeem dat door de afwezigheid van chroom 6 onder de RoHS- en WEEE-regelingen valt. Beide systemen zijn toegestaan volgens Qualicoat en GSB, wat nogmaals benadrukt dat het beide kwalitatief hoogstaande voorbehandelingssystemen zijn.

Installaties
Behandeling vindt plaats in een grote dompelreeks. Uw producten worden in korven geladen en gaan door de dertien fasen van de dompelreeks. De processtappen bestaan achtereenvolgens uit: ontvetten, spoelen, beitsen, spoelen (2x), demi-spoelen, chromateren (3 of 6), spoelen, demi-spoelen en drogen.